Οι φετινές απώλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το 80% των εσόδων της περσινής χρονιάς .
Από την έντυπη έκδοση naftemporiki.gr .
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται οι επιχειρηματίες του catering, οι οποίοι αποτελούν τον πιο αδύναμο κρίκο της αγοράς εστίασης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, γράφοντας απώλειες που φέτος προβλέπεται να ξεπεράσουν το 80% των εσόδων της περσινής χρονιάς.
Aπό την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου ισχύουν περιορισμοί τόσο για το ωράριο των κοινωνικών εκδηλώσεων μέχρι τα μεσάνυχτα όσο και για τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν, ήτοι 50 άτομα από 100 που ίσχυε στο διάστημα 3 έως 15 Αυγούστου.
Μπαράζ αναβολών
Το catering δεξιώσεων -μια αγορά που μόνο στην Αττική «τζιράρει» περί τα 100 εκατ. ευρώ, με κύκλο εργασιών που κατά τις εκτιμήσεις κυμαίνεται σε 250 εκατ. ευρώ στο σύνολο της επικράτειας- δέχεται ισχυρότατο πλήγμα.
Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν οδηγήσει σε μπαράζ αναβολών εκδηλώσεων, με τις απαιτήσεις επιστροφής προκαταβολών για events που ακυρώνονται να προκαλούν ασφυξία σε μερίδα της αγοράς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαφορών που οδηγούνται στα δικαστήρια.
Επαγγελματίες αναφέρουν στη «Ν» ότι οι προκαταβολές είναι το κεφάλαιο κίνησης για τις εταιρείες catering, που επενδύουν εν όψει των προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε ανακαινίσεις, διαμόρφωση και συντήρηση χώρων, προσωπικό κ.ο.κ.
Σε όλο το φάσμα της αγοράς απασχολούνται πάνω από 200.000 εργαζόμενοι από μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, από μάγειρες, ζαχαροπλάστες και σερβιτόρους μέχρι βιοτεχνίες μπομπονιέρας, ανθοπώλες και φωτογράφους.
Σε μηνιαία βάση μόνο στην Αττική πραγματοποιούνταν πάνω από 2.000 εκδηλώσεις, με 400 γάμους την εβδομάδα.