Στις βασικές αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται η πέμπτη κοινοτική οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος στην ελληνική έννομη τάξη και επέρχονται σημαντικές αλλαγές που όπως τόνισε αφορούν στη διαφάνεια των εταιρικών δομών, στον μεγαλύτερο έλεγχο των κρυπτονομισμάτων, στον περιορισμό των συναλλαγών που μπορούν να πραγματοποιηθούν με προπληρωμένες ανώνυμες κάρτες, στην θέσπιση Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, στην καλύτερη προστασία όσων αναφέρουν υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, κ.α..
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως με το νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάρτιση κατάλογου που καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες όσων προσώπων ασκούν ή άσκησαν σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, και με βάση τα οποία θα κρίνεται εάν αυτά τα πρόσωπα θα πρέπει να υπάγονται σε καθεστώς στενότερης παρακολούθησης για τον εντοπισμό αδικημάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Όπως είπε, ο κατάλογος αυτός θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και θα κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως για το σκοπό αυτό προβλέπεται η έκδοση Κοινής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Βουλής, μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός ανέφερε στην τοποθέτηση του πως η κυβέρνηση έχει μελετήσει και συζητήσει αρκετά, τόσο με τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, όσο και με τους διάφορους φορείς, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα στέρεο και συνεκτικό νομοσχέδιο, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν τις βέλτιστες πρακτικές, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τις διεθνείς.
«Το οικονομικό έγκλημα, όπως ξέρουμε, δεν γνωρίζει σύνορα, λειτουργεί σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και όλοι εκείνοι οι κρίκοι, οι οποίοι αφορούν τη ροή του χρήματος έχουν σημασία γι’ αυτό το νομοσχέδιο, είτε είναι τράπεζες, είτε είναι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, είτε είναι δικηγόροι, είτε είναι λογιστές, είτε είναι ορκωτοί λογιστές», είπε ο κ. Ζαββός.
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ότι οποιοσδήποτε νόμος όσο άρτιος και αν είναι, ειδικά για το ξέπλυμα χρήματος, δεν έχει μεγάλη αξία αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά από τις Αρχές.
«Με το νομοθέτημα το οποίο φέρνουμε προς συζήτηση, σφυρηλατείται μια μεγάλης έκτασης συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών. Θα έλεγα ότι εδώ υπάρχει και ένα νέο στάδιο, στο οποίο καθοδηγούμαστε αρκετά γρήγορα.
Το στάδιο αυτό είναι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής, μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αρχής, η οποία θα αντιμετωπίσει σε συστημικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα θέματα του ξεπλύματος χρήματος», σημείωσε.
cnn.gr