ΔήμοιΧρηματοδότηση

Χρηματοδότηση δήμων για την περίθαλψη και την ενεργό γήρανση

Με 10.000.000 ευρώ χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία EaSi δράσεις δήμων που θα έχουν σκοπό την ανάπτυξη των υπηρεσιών μακροχρόνιας περίθαλψης και ενεργού γήρανσης.
Ο τίτλος της πρόσκλησης: Social innovation and national reforms – Long-term care

Τι είναι η Ενεργός Γήρανση;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) Ενεργός Γήρανση είναι “η διαδικασία της βελτιστοποίησης των ευκαιριών για υγεία, για συμμετοχή και για ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν”.
Η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους μετά τη συνταξιοδότηση, να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, προκειμένου να ζουν με ευημερία και να είναι ενεργοί στην κοινωνία, με τέτοιο τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους.

Η γήρανση σημαίνει για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας:
Περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία ευκαιρίες απασχόλησης ενθάρρυνση να αναλαμβάνουν εθελοντική εργασία (π.χ. παροχή βοήθειας σε μέλη της οικογένειας) μεγαλύτερη ανεξαρτησία χάρη σε ειδικά προσαρμοσμένες κατοικίες, υποδομές, εφαρμογές ΤΠ και μεταφορές.
Η ενεργός γήρανση θα μπορούσε να καταστήσει τη γενιά της έκρηξης των γεννήσεων (baby- boοmers) μέρος της λύσης του δημογραφικού προβλήματος έναντι της ταύτισής της με το πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική “Ευρώπη 2020” προβάλλει την ανάγκη να διασφαλισθεί ότι οι ηλικιωμένοι θα παραμείνουν υγιείς και δραστήριοι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι στόχοι της παρούσας πρόσκλησης είναι:

  • η ανάπτυξη και δοκιμή καινοτόμων προσεγγίσεων όσον αφορά την παροχή μακροχρόνιας περίθαλψης (LTC) με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πρόσβασης, της οικονομικής προσιτότητας, του εργατικού δυναμικού, της ποιότητας και της βιωσιμότητας των LTC.
  • η ανάπτυξη βιώσιμων μοντέλων εταιρικής σχέσης πολλαπλών επιπέδων που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της κοινωνικής καινοτομίας στην παροχή μακροχρόνιας περίθαλψης.
  • η χρήση της κοινωνικής καινοτομίας στον προγραμματισμό και την παρακολούθηση της πολιτικής στον τομέα του LTC.

Κάθε πρόταση δράσης πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη τουλάχιστον δύο από τους τρεις στόχους και θα πρέπει να έχει δυνατότητες αναβάθμισης.

Τα παρακάτω παραδείγματα αποτελούν έναν μη εξαντλητικό κατάλογο δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης:
• συλλογή δεδομένων και μελέτες.
• ανάπτυξη και δοκιμή καινοτόμων τρόπων παράδοσης LTC, π.χ. καινοτόμα μοντέλα
ολοκληρωμένης φροντίδας, φροντίδα κατ ‘οίκον ή κοινοτική φροντίδα
• Ανάπτυξη και δοκιμή νέων εργαλείων σχεδιασμού και παρακολούθησης πολιτικής.
• δράσεις με στόχο τη δημιουργία και τη βελτίωση δικτύων, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών,
• ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και πρακτικών εργαλείων ·
• συνέδρια, σεμινάρια,
• δραστηριότητες ανάπτυξης και κατάρτισης του προγράμματος έρευνας.
• δράσεις ευαισθητοποίησης και διάδοσης.

Λεπτομέρειες για την πρόσκληση διαβάστε ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δήμος Καμένων Βούρλων: «Δίνουμε αίμα – Σώζουμε ζωές»

@dmin

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Εκλογή του νέου προεδρείου του ΔΣ και της Δημοτικής Επιτροπής

@dmin

Όλοι οι νέοι Δήμοι του «Καλλικράτη»

admin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα