Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη χωροθέτηση και πολεοδόμηση του πρώτου Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων για την Αγροδιατροφή, που θα λειτουργήσει στην περιοχή της Θέρμης, σε έκταση 60 στρεμμάτων εντός της Ζώνης Καινοτομίας, συζήτησαν σε συνάντηση εργασίας που είχαν στο Διοικητήριο, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, με τον Πρόεδρο της Α.Ζ.Κ. Δρ. Παναγιώτη Κετικίδη.
Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με την ισχυρή θεσμική κατοχύρωση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών όρων του Θύλακα, το έργο περνά στην επόμενη φάση ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση του πλάνου ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο project, το οποίο δρα συμπληρωτικά σε άλλες πρωτοβουλίες ανάπτυξης του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Η δημιουργία του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Αγροδιατροφής εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης και συγκέντρωσης ερευνητικών δραστηριοτήτων θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων, νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, νέων επιχειρηματιών και ερευνητικών κέντρων.
Από τα 60 στρέμματα της έκτασης στην περιοχή της Θέρμης θα πολεοδομηθούν τα 41 στρέμματα, εντός των οποίων θα κατασκευαστούν, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έργα υποδομής όπως εργαστήρια πιστοποίησης προϊόντων, κοινόχρηστοι ερευνητικοί χώροι, ερευνητικά θερμοκήπια μικρής κλίμακας για την εφαρμογή ερευνητικών καινοτομιών, γραφεία και κτήρια διοίκησης.
Όπως επισήμανε ο κ. Κετικίδης: «Ενεργούμε τοπικά, σκεφτόμαστε παγκόσμια. Όραμα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής συνεργασίας του Θύλακα Αγροδιατροφής με εγχώριες, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, για την ανάπτυξη καινοτόμων αγροδιατροφικών προϊόντων. Στόχος της Α.Ζ.Κ. είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε παραγόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω συνεργειών (ακαδημαϊκής/ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας), από υφιστάμενες ή ιδρυόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη από τη δημιουργία και λειτουργία του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων Αγροδιατροφής, ο κ. Κωνσταντινίδης εστίασε στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην παραγωγή γνώσης, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης υψηλής κατάρτισης και τεχνογνωσίας, στην αναβάθμιση της περιοχής που περιβάλλει τον Θύλακα μέσω της δημιουργίας εγκαταστάσεων και υποδομών υψηλών προδιαγραφών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης: «Καινοτομούμε για να διαμορφώσουμε ένα ευοίωνο μέλλον! Η Βόρεια Ελλάδα παράγει και εξάγει, καινοτομεί και πρωτοπορεί, επενδύει και επιχειρεί. Ο ρόλος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι κομβικός και πολλαπλασιαστικός, διότι αποτελεί τον θεσμικό φορέα που συνδέει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις. Σκοπός μας είναι οι δυο κοινότητες να παράγουν γνώση και οι επιχειρήσεις προϊόντα με διεθνή προσανατολισμό, ώστε να δημιουργήσουμε οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και θέσεις εργασίας, μέσω ενός ενεργού οικοσυστήματος καινοτομίας».