Εργασία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στο πειθαρχικό οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εμβολιάζονται

Αντιμέτωποι με πειθαρχικό έλεγχο θα έρχονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αν και υποχρεούνται, δεν κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού.

Αυτό είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μία ημέρα μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι αναφορές οι απολύσεις, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που επεσήμανε ότι η νομοθεσία προβλέπει το ενδεχόμενο απόλυσης για σπουδαίο λόγο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα φέρει την επόμενη εβδομάδα ρύθμιση που θα προβλέπει αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού. 

Μετά τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων θα μπαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών, ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους θα ενεργοποιούνται πειθαρχικές διαδικασίες.

 «Η μη τήρηση των υποχρεώσεων της νομοθεσίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, o δημοσιουπαλληλικός κώδικας προβλέπει ποινή προσωρινής παύσης 3-12 μηνών με στέρηση αποδοχών για παράβαση καθήκοντος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επιχείρησε να «σβήσει» τη φωτιά που άναψε η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο open για απολύσεις όσων δεν εμβολιάζονται. «Θα έρθει νομοθετική ρύθμιση, νομοθετικό πλαίσιο την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και επαναλαμβάνω ότι δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμούσε καμία περίπτωση με απολύσεις», ανέφερε.

Η αναστολή σύμβασης με στέρηση μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Δεν θεσπίζεται γενικός κανόνας απολύσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως «δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

Για το Δημόσιο, επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας νέων

@dmin

ΑΣΕΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις διορισμού και δήλωσης προτιμήσεων περιοχών για την ειδική αγωγή

@dmin

ΟΑΕΔ: Όλες οι υπηρεσίες μόνο ηλεκτρονικά και κατόπιν ραντεβού

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα