Προβληματισμό στους αιρετούς και έντονες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες δημιουργεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού το οποίο εκχωρεί την κεντρική διαχείριση το χαρτοφυλακίου των Ιαματικών Πηγών της χώρας στον Οργανισμό Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΟΙΠΕ) στον οποίο θα συμμετέχουν η ΚΕΔΕ και η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) γνωστή ως Υπερταμείο.
Ο ρόλος του ΟΙΠΕ
Ο ΟΙΠΕ θα αναλάβει τη διοίκηση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, των ακινήτων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στους χώρους των ιαματικών πηγών τα οποία αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή των οικείων ΟΤΑ.
Στον Οργανισμό θα δύνανται να μεταβιβάζονται, να περιέρχονται ή να παραχωρούνται, κατά πλήρη κυριότητα, δικαιώματα διαχείρισης, εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης φυσικών ιαματικών πόρων, ακινήτων και εγκαταστάσεων εντός αυτών, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.
Η διοίκηση και η διαχείριση των πηγών θα ανατίθεται κάθε φορά στον ΟΙΠΕ με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού.
Τα έσοδα από την αξιοποίηση και την παραχώρηση των περιουσιακών του στοιχείων και οι κάθε είδους αποδόσεις που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση αυτών και των εγκαταστάσεών τους, κατανέμονται κατά ένα ποσοστό στους μετόχους του Οργανισμού και κατά ένα ποσοστό στον οικείο δήμο ή στον φορέα του Δημοσίου ή στη Δημόσια Επιχείρηση που ανήκει κάθε πηγή.
Θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες ομάδες που θα επιφορτιστούν με την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποφυγή μακροχρόνιων καθυστερήσεων και αγκυλώσεων σχετικά με την ωρίμανση των φακέλων αδειοδότησης των πόρων και των εγκαταστάσεων, καθώς και την προετοιμασία και την εκτέλεση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή διαγωνισμών στο πλαίσιο της ανάθεσης λειτουργίας των ιαματικών πηγών σε έμπειρους και ικανούς διαχειριστές.
Δήμος Λαγκαδά
Τη σφοδρή αντίδραση του Δημάρχου Λαγκαδά, Ιωάννη Ταχματζίδη, προκάλεσαν τα σχέδια του Κράτους να υφαρπάξει από τους Δήμους τις Ιαματικές Πηγές όλης της Ελλάδας.
«Το σχέδιο αυτό, πέρα από το γεγονός πως αποτελεί μια αντιαναπτυξιακή κίνηση και αποπνέει έναν αναχρονιστικό κρατισμό τον οποίον είμαστε σίγουροι πως η κυβέρνηση δεν ενστερνίζεται, αποψιλώνει την τοπική αυτοδιοίκηση από σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της και των οικονομικών της πόρων».
«Εάν δε λάβει κανείς υπόψιν πως αρκετοί Δήμοι ανά την επικράτεια έχουν εκκινήσει διαδικασίες εξεύρεσης επενδυτών για την αξιοποίηση των ιαματικών τους πηγών, εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι σχεδιασμοί αυτοί δεν κινούνται προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, το οποίο και έχουμε την υποχρέωση να διαφυλάξουμε. Μελετώντας το Σχέδιο Νόμου δεν προκύπτει σαφές όφελος για τις τοπικές κοινωνίες» δηλώνει ο κ.Ταχματζίδης
Ο Δήμαρχος Λαγκαδά , από κοινού με άλλους Δημάρχους Δήμων που διαθέτουν Iαματικές Πηγές, προχώρησε στο να ενημερώσει τους Βουλευτές όλων των κομμάτων του Νομού Θεσσαλονίκης, τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, κύριο Λάζαρο Κυρίζογλου, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κύριο Ιγνάτιο Καϊτετζίδη. Παράλληλα, είναι σε επαφή και επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας καθώς και τους Δημάρχους των Δήμων που έχουν Ιαματικές Πηγές.
Οι Δήμοι στα όρια των οποίων υπάρχουν Ιαματικές Πηγές πλέον συντονίζουν τη δράση τους
Δήμος Πρέβεζας
Όπως ανέφερε στη Δημοτική Ραδιοφωνία ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη η διαχείριση αυτών να «φύγει» από τους ΟΤΑ ιδιαίτερα για την Πρέβεζα όπου στα Ιαματικά Λουτρά της αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα έργα αναβάθμισης που ξεπερνούν το 1,3 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο (το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου) θα εκτελεστεί στο υφιστάμενο κτίριο των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας το οποίο αποτελείται από τον κεντρικό οθωμανικό πυρήνα, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και από ισόγειες λουτρικές εγκαταστάσεις οι οποίες κατασκευάσθηκαν το 1950.
Δήμος Κω
Την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μεταφορά των Ιαματικών Πηγών των Δήμων σε ανώνυμη εταιρεία υπό τον έλεγχο του Κράτους, εξέφρασε κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής, στη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κω, αποφασίζοντας μέχρι και ένδικα μέσα για την υπεράσπιση της περιουσίας του Δήμου, εφόσον κατατεθεί τελικά ως έχει το σχετικό σχέδιο νόμου.
Δήμος Σιντικής
Δυο ιαματικά λουτρά, αυτά του Σιδηροκάστρου και του Αγγίστρου, διαχειρίζεται ο δήμος Σιντικής. και όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου και μέλος του ΣΔΙΠΕ Άνθιμος Γεωργιάδης, «δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, αυθαίρετα και αυταρχικά θέλουν να πάρουν τις περιουσίες των δήμων».
Στο δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί, θα κατατεθεί σχετικό ψήφισμα προς απόσυρση των άρθρων 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού που αφορούν τη σύσταση της ΙΠΕ Α.Ε.
Δήμος Αλμωπίας
Ο δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης δηλώνει χαρακτηριστικά «δεν μπορεί αυτό το νομοσχέδιο να πάρει τον πλούτο και την μισή οικονομία του τόπου μας». Ο ίδιος τονίζει ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου δεν έχει αγνή πρόθεση απέναντι σ’ όσα ιαματικά λουτρά είναι σε λειτουργία και ζητάει να υπάρχει προαιρετική συμμετοχή στην ανώνυμη εταιρία που θέλει να συστήσει το υπουργείο Τουρισμού.
Ήδη καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής της επιχείρησης των ιαματικών λουτρών Λουτρακίου, ο κ. Μπάτσης επισημαίνει ότι έχει χαθεί τεράστιος κύκλος από την τοπική οικονομία.
Δήμος Καλύμνου
Με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου δηλώνει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για παραχώρηση των Θερμοπηγών στις «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας – ΙΠΕ Α.Ε.»
Την Δευτέρα 15/02/2021 συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο σε δια περιφοράς συνεδρίαση και αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:
Γνωμοδοτεί ΑΡΝΗΤΙΚΑ επί του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού για τις Ιαματικές Πηγές.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την παραχώρηση της αξιοποίησης των Θερμοπηγών μας (ΘΕΡΜΑ),στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία, με την Επωνυμία «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», η οποία θα παίρνει τη Διοίκηση, την Διαχείριση και τα Περιουσιακά στοιχεία των Ιαματικών Πηγών, διότι οι Ιαματικές πηγές Καλύμνου είναι ιδιοκτησία του Δήμου Καλυμνίων και των δημοτών του, αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, ΔΕΝ παραχωρούνται, ΔΕΝ πωλούνται και είμαστε κάθετα αντίθετοι με το σχέδιο Νόμου που προτίθεται να καταθέσει το Υπουργείο Τουρισμού, επίσης ζητάμε και απαιτούμε την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου.
Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας
Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) απορρίπτει ομόφωνα τα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού, και καλεί του δήμους – μέλη του, τις περιφερειακές ενώσεις δήμων, τις περιφέρειες της χώρας να «υιοθετήσουν» την απόφασή του και την ΚΕΔΕ να απορρίψει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του υπουργείο Τουρισμού.