Υπουργεία

Υπουργός Υγείας: Απολύσεις υγειονομικών με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Διώξεις κατά όσων έλαβαν πλαστό πιστοποιητικών εμβολιασμού ζήτησε να ασκηθούν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο και αφορά στις δεκάδες ψευδείς βεβαιώσεις που εκδόθηκαν από το κέντρο υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 44 περιπτώσεις. Στο ερώτημα αν εκτιμά ότι υπήρχε οικονομικό κίνητρο ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτό είναι θέμα της ΕΔΕ και του εισαγγελέα.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σημειώνοντας πως «όποιος προσπαθήσει είτε με πλαστό πιστοποιητικό είτε με πλαστή βεβαίωση νόσησης για να εξαιρεθεί από τον εμβολιασμό και ερευνώνται καταγγελίες.  Δεν ανέχομαι να κυκλοφορεί κόσμος στο σύστημα υγείας ανεμβολίαστος και να θέτει σε κίνδυνο το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Να γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι κινούνται οι διαδικασίες για την απόλυσή τους. Επεξεργαζόμαστε μια διάταξη όπου οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο κατά περίπτωση θα είναι τέτοιας φύσης που θα είναι αποτρεπτικά. Το πρόστιμο θα είναι δυσβάσταχτο», είπε χαρακτηριστικά.

Έρευνες για κύκλωμα

Η «πρωταγωνίστρια» της πλεκτάνης, διοικητική υπάλληλος απασχολήθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο για να καλύψει κενά αδειών του Αυγούστου, ενώ οι πλαστές εγγραφές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 47 και αφορούν στον μήνα Αύγουστο, οπότε και η υπάλληλος φρόντισε να εκδώσει τις πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού χωρίς αρχικά να κινήσει υποψίες.

Στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας, ωστόσο, έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί 40.000 πολίτες, όταν η πόλη αριθμεί 6.000 μόνιμους κατοίκους, έχοντας κινητοποιήσει τις διωκτικές Αρχές για το ενδεχόμενο ύπαρξης εκτεταμένου κυκλώματος πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Εξίσου επιβαρυντικό για την διοικητική υπάλληλο – η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά παραμένει άφαντη- είναι το γεγονός ότι τα επιπλέον άτομα που φέρονται ως εμβολιασμένα στον Παλαμά Καρδίτσας τοποθετούνται γεωγραφικά σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, από την οποία η υπάλληλος έλκει την καταγωγή της.

Τα μοιραία λάθη

Η απογευματινή «δραστηριότητα» της υπαλλήλου έγινε αντιληπτή, όταν βρέθηκε αρκετές φορές εκτός υπηρεσίας στο εμβολιαστικό κέντρο με το πρόσχημα ότι είχε να διευθετήσει «εκκρεμότητες από το πρωί», αλλά και από τα ίδια τα έγγραφα που εξέδωσε.

Συγκεκριμένα, οι πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού δεν είχαν σφραγίδα και υπογραφή γιατρού, ενώ στα 47 άτομα για τα οποία εξέδωσε εικονικά πιστοποιητικά (εντοπίστηκαν αρχικά 13 και μετά 35), πρόκειται για άτομα που δεν κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, αλλά είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό στον Παλαμά.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται αν οι κάτοχοι των πλαστών πιστοποιητικών είναι -εκτός από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα της υπαλλήλου- και αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρειαζόταν τα πιστοποιητικά, ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους χώρους εργασίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Επίσης, εκτός από τη διοικητική υπάλληλο που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ερευνάται ακόμη αν υπήρξαν και άλλοι συνεργοί της εντός και εκτός Καρδίτσας, αλλά και το εύρος των εγγραφών στο οποίο η ίδια είχε πρόσβαση, πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω των αποκαλύψεων. Στα ερωτήματα που καλούνται ακόμη να απαντήσουν οι Αρχές είναι και αυτό του εντοπισμού ενός μεγαλύτερου κυκλώματος έκδοσης πλαστών περιστατικών, το οποίο να ικανοποιούσε τη γενικότερη «ζήτηση» στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας.

Οικονομικές προεκτάσεις

Τις Αρχές απασχολεί και η πιθανότητα οικονομικών προεκτάσεων στη συγκεκριμένη υπόθεση, δηλαδή αν και κατά πόσο η χορήγηση των πλαστών πιστοποιητικών σωρηδόν γινόταν αντί συγκεκριμένου οικονομικού ανταλλάγματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, η άσκηση τυχόν ποινικών διώξεων θα άνοιγε το δρόμο για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ατεκμηρίωτες εισροές χρήματος στους λογαριασμούς των άμεσα εμπλεκόμενων προσώπων ή μεταφορά χρημάτων από κάποιους από τους 47 εικονικά εμβολιασμένους προς την υπάλληλο ή τη νοσηλεύτρια, ώστε να εξεταστεί αν υπάρχει κάποιου είδους οικονομική συναλλαγή ή πρόκειται για εκτεταμένο κύκλωμα έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών με συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αναστολή της απόφασης για τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ

admin

Υπουργείο εργασίας: Εγκύκλιος για τον τρόπο τήρησης των ατομικών ιατρικών φακέλων των εργαζομένων

@dmin

ΥΠΕΣ: Β’ δόση έκτακτης επιχορήγησης 40 εκατ. ευρώ σε 119 Δήμους λόγω απώλειας εσόδων από τον κορωνοϊό

@dmin

Γράψτε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα